На варті культурної спадщини: фольклорний колектив “Гвоздівчанка”

Дата: 05.11.2021 17:11
Кількість переглядів: 809

Нещодавно відбувся всеукраїнський конкурс хорового співу “З любов’ю до життя” на якому нашу Феодосіївську громаду гідно представив народний аматорський фольклорний колектив “Гвоздівчанка”. Ансамбль отримав декілька нагород: диплом лауреата І ступеня й диплом, подяки та кубок “За вірність національним традиціям”.

Фото без опису

Нові відзнаки стали черговими у пристойному багажі здобутків “Гвоздівчанки”. Колектив систематично прославляє громаду на регіональних, всеукраїнських та міжнародних фестивалях і конкурсах у Білорусі, Болгарії тощо. І хоча одним з найвагоміших своїх здобутків учасниці вважають участь у національному  пісенному відборі на Євробачення у 2013 році, насправді їх набагато більше.

Участь у національному відборі на Євробачення “Гвоздівчанці” допомогли організувати Народна артистка України Оксана Пекун та Іван Попович. В рамках знімання програми “Фольк Мьюзік” та “Різдвяні зустрічі” вони приїздили до Гвоздова, де і познайомились з талановитим колективом. 

Фольклорний колектив “Гвоздівчанка” у 1985 році створив завідувач клубу села Рославичі, талановитий поет-композитор Микола Галушка. І уже майже 37 років ансамбль виступає в практично тому ж складі, виконуючи зокрема й авторські пісні свого засновника про рідний край та патріотизм. Середній вік учасниць - 65 років, а у колективі їх семеро. Усі вони корінні жителі Гвоздова і за стільки років спільної праці стали дружною творчою родиною. Вони йдуть пліч-о-пліч все життя: навчалися разом в школі, живуть та працюють поряд.

Керівниця колективу Ольга Терещенко, а концертмейстер Роман Черепаха, заслужений працівник культури України. З 2009 року “Гвоздівчанка” має статус та сертифікат народного колективу. Торік ансамбль приєднався до переліку колективів комунального закладу Феодосіївської сільської ради “Центру культури” Феодосіївської громади. 

З великим трепетом “Гвоздівчанки” ставляться до культурних традицій рідного краю. Колектив працює в різних творчих напрямах, серед яких і відродження української народної пісні, пісенних традицій рідного краю, розвиток напряму церковної пісні, патріотична творчість та відродженням українських традицій.

Фото без опису

Відродження пісень нашого регіону - важлива частина роботи колективу. У їх репертуарі пісні, які колись їх матері співали під час роботи у колгоспних ланках. Це пласт народних стародавніх пісень, за які зараз колектив і отримує свої відзнаки на фестивалях та конкурсах. Такі вокальні твори рідко де можна почути, вони мають своє автентичне звучання та унікальну історію, адже деяким з них уже понад 200 років.  

Духовний вектор у творчості колективу спрямований на виконання церковних псалмів. Ця тема для колективу надзвичайно цікава, адже, як самі вони зізнаються, чим старшими  стають, тим більше духовність заповнює їх сферу діяльності. А нещодавно ще й відродилась церква у Гвоздові, яка також має свою історію. 

Фото без опису

Ще одна з граней роботи колективу - це відродження українських традицій та обрядів: колядки, щедрівки, масниці, веснянки, купальські обряди. Колектив популяризує ці звичаї, розповідає про них, проводить просвітницькі заходи на тему народного костюма, хустки, української вишивки та вишиванки нашого регіону.  “Гвоздівчанка” постійний учасник обрядових свят на базі Національного музею народної архітектури та побуту України Пирогів. Зауважують, що великий вклад в розвиток колективу зробила старший науковий співробітник відділу народного мистецтва і культури музею Інна Кукліна.

Фото без опису

Фото без опису

“Ми дістали з бабусиної скрині український костюм кінця ХІХ початку XX століття. Відновили його та зробили репліку українського строю. Учасниці колективу одягнені у повністю автентичний український стрій - від чобітка до очіпка. Це і зимове вбрання, і святкове з оригінальною вишивкою нашого регіону” - розповідає адміністраторка “Гвоздівчанки” Валентина Зварич.

Нині репліка цього українського строю зберігається у Національній спілці краєзнавців України. Майстриня, що відшила її, почесна громадянка Бучі, народна майстриня України, кавалер ордену княгині Ольги, голова творчої спілки майстрів народної творчості Тамара Негода.

Колектив мріє створити музей історії Гвоздова аби показати, що нам є що зберігати та чого навчати. Ми носії культури, яку потрібно пропагувати серед людей, прищеплювати їм любов до рідного краю, його пісень та традицій.

“Гвоздівчанки” прагнуть залучити до своєї діяльності молодь, якій зможуть передати свої знання. Адже репертуар колективу налічує близько трьох сотень народних та авторських пісень. 

 Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних