Феодосіївська громада
Обухівського району Київської області
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Літня пора без кишкових інфекцій

Дата: 17.06.2022 11:32
Кількість переглядів: 196

Серед різних інфекційних захворювань, які зустрічаються у людей, особливе місце належить гострим кишковим інфекційним хворобам. Усі вони відрізняються від інших хвороб тим, що можуть передаватися людині лише єдиним шляхом – фекально-оральним, через рот з брудними руками, з водою або різноманітними харчовими продуктами, забрудненими відповідними збудниками – бактеріальної або вірусної природи. До них належать дизентерія, харчові токсикоінфекції, черевний тиф, паратифи, сальмонельоз, холера, вірусний гепатит А та інші.

Щоб запобігти захворюванням треба дотримуватися наступних рекомендацій:

- особиста гігієна чистоти рук, (особливо перед прийомом їжі);

- приготування страв з продуктів, які не підлягають термічній обробці;

- боротьба з мухами, тарганами, гризунами тощо;

- воду для питних потреб вживати кип’ячену;

- сирі фрукти та овочі після миття проточною водою необхідно обливати  окропом;

- вживання молоко лише кип’яченого;

- суворо дотримуватись термінів придатності та умов правильного зберігання швидкопсуючих молочних та м’ясних продуктів харчування;

- столовий та кухонний посуд, обладнання слід мити гарячою проточною водою після кожного приготування їжі, обливати окропом, зберігати в захищеному від мух місці. Витирати рушником не бажано!

- окремо зберігати: сирі продукти, напівфабрикати та готову продукцію, (дотримуватися товарного сусідства всіх харчових продуктів).

Значну роль в розповсюдженні кишкових інфекцій відіграють мухи, які переносять збудників хвороб з нечистот на харчові продукти, тому боротьбу з мухами потрібно проводити постійно всіма доступними методами знищення та недопущення їх до приміщень (москітні сітки, приманки, липкі стрічки тощо).

Більшість групових інфекційних захворювань, отруєнь виникають після проведення масових заходів.

Основними причинами спалахів, переважно є залучення до приготування страв випадкових осіб, котрі не обізнані з елементарними правилами особистої гігієни, порушення технологічного процесу приготування їжі, порушення умов зберігання харчових продуктів без дотримання належного температурного режиму.

 

Пам’ятайте! Хворобу краще попередити, ніж лікувати!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь