Африканська чума свиней (АЧС)

Дата: 31.08.2022 15:34
Кількість переглядів: 147

Африканська чума свиней (АЧС) – високо контагіозне вірусне захворювання домашніх і диких свиней, яке викликається ДНК-вірусом. Вакцин і ветеринарних препаратів, що захищають від цієї хвороби, не існує. Вірус надзвичайно стійкий до високої температури і може зберігатися місяцями в тушах свиней, крові, фекаліях, у замороженому чи копченому м’ясі. Останнім часом ускладнилась і дедалі погіршується епізоотична ситуація на території України щодо АЧС свиней. Так 26.08.2022 року надійшло повідомлення  про виділення ДНК Bipycy АЧС в пробi патологiчного матерiалу, вiдiбраного вiд трупiв двох  свiйських свиней, якi знайденi в лiсосмузi по вул. Будiвельникiв, м. Конотоп, Конотопського p-ну, Сумськоi обл.

Шляхи зараження африканською чумою свиней (АЧС). Свині інфікуються не лише контактуючи з хворими тваринами, а й через корми, пасовища, забруднений транспорт, у якому перевозяться хворі тварини. Комахи, хижі птахи, звірі та домашні тварини можуть бути переносниками вірусу, м’ясопродукти від хворих тварин є фактором розповсюдження збудника. Людина цим захворюванням не хворіє.

Щоб максимально запобігти зараженню своїх тварин вам необхідно дотримуватись наступних правил:

- Тримайте тварин у закритих приміщеннях і не випускайте їх на вигули;

- Закуповуйте доброякісні корми лише на офіційних ринках та вимагайте від продавців супровідні документи, що гарантують якість, безпечність та місце походження корму;

- Не згодовуйте тваринам корми без попередньої термічної обробки;

- Регулярно здійснюйте обробку ваших тварин проти комах та кліщів;

- Регулярно та комплексно боріться з мишовидними гризунами;

- Зберігайте високу культуру господарювання, не намагайтеся несанкціоновано перевозити живих та забитих тварин без ветдокументів;

- Здійснюйте подвірний забій тільки з дозволу державної служби ветеринарної медицини;

- По можливості утримуйтесь від приватних поїздок до країн та зон, в яких зареєстровано африканську чуму свиней, ні в якому разі не перевозьте з неї тварин та продукцію тваринного походження;

- Ні в якому разі не купуйте м'ясо або сало на стихійних ринках чи в місцях несанкціонованої торгівлі, воно може бути небезпечним !!!

ШАНОВНІ ДОБРОДІЇ! При найменших ознаках захворювання свиней у ваших господарствах, а також про всі випадки просимо терміново повідомляти Головне управління Держпродспоживслужби в Київській області ВИШНЕВИЙ ВІДДІЛ за номером 098-268-19-93.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних