Про компенсацію за розміщення внутрішньо переміщених осіб у запитаннях і відповідях

Дата: 08.11.2022 23:18
Кількість переглядів: 493

Фото без опису

Про компенсацію за розміщення внутрішньо переміщених осіб у запитаннях і відповідях

 

Яким нормативним документом визначається порядок проведення компенсації?

Порядок компенсації витрат за тимчасове розміщення внутрішньо переміщених осіб, які перемістилися у період воєнного стану затверджено Постановою Кабінету Міністрів України від 19 березня 2022 р. № 333 (далі – Порядок). Останні зміни до вказаного Порядку було внесено постановою Кабінету Міністрів України від 30.09.2022 № 1094.

 

Чи за розміщення всіх внутрішньо переміщених осіб можна отримати компенсацію?

Починаючи з жовтня, на компенсацію можуть претендувати власники житлових приміщень, які на безоплатній основі тимчасово розмістили в себе внутрішньо переміщених осіб:

  • які перемістилися з тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим і м. Севастополя, території територіальних громад, які розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні), перелік яких затверджується  Міністерством з питань реінтеграції громад і територій України;
  • житло яких зруйноване або непридатне для проживання внаслідок пошкодження, інформація про яке внесена до Державного реєстру майна, пошкодженого та знищеного внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією Російської Федерації, або щодо якого подано документальне підтвердження від органів місцевого самоврядування факту пошкодження/знищення нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією Російської Федерації.

При цьому, власники не мають права на компенсацію, якщо тимчасово розмістили у своїх житлових приміщеннях членів своєї сім’ї.

 

Чи обов’язково повідомляти про розміщення у своєму житловому приміщенні внутрішньо переміщених осіб?

Якщо власник житлового приміщення має намір претендувати на компенсацію, то обов’язково має попередньо повідомити про факт безоплатного розміщення в себе внутрішньо переміщених осіб.

Для цього власнику необхідно звернутися до Центру надання адміністративних послуг виконавчого комітету Феодосіївської сільської ради.

Повідомлення про безоплатне розміщення внутрішньо переміщених осіб приймаються за адресами:

с. Хотів, площа Паширова, 2

с. Ходосівка, вул. Панаса Мирного, 2

с. Іванковичі, вул. Соборна, 88

Для оформлення повідомлення власнику житлового приміщення необхідно надати:

оригінал документів, що посвідчують особу заявника (паспорт, довідку з реєстраційним номером облікової картки платника податків);

оригінал документа, що підтверджує право власності на житлове приміщення, де відповідно до наданого повідомлення розміщені внутрішньо переміщені особи;

оригінал документів, що посвідчують особу всіх розміщених внутрішньо переміщених осіб (паспорт, свідоцтво про народження, довідку з реєстраційним номером облікової картки платника податків, посвідчення, що підтверджує належність до певної соціальної категорії);

оригінал довідки про взяття на облік для всіх розміщених у житловому приміщенні внутрішньо переміщених осіб.

 

Чи достатньо подати тільки повідомлення, щоб отримувати компенсацію?

Ні. Для отримання компенсації особа, що розмістила внутрішньо переміщених осіб, не пізніше ніж протягом п’яти днів з дня закінчення звітного місяця подає до Центру надання адміністративних послуг виконавчого комітету Феодосіївської сільської ради відповідну заяву про отримання компенсаційних виплат.

У своїй заяві особа, що розмістила внутрішньо переміщених осіб, підтверджує своїм підписом факт відсутності заборгованості за житлово-комунальні послуги.

До заяви власнику житлового приміщення обов’язково необхідно надати довідку з банку, про відкриття рахунку для зарахування суми компенсації.

 

Що робити, якщо протягом місяця внутрішньо переміщена особа залишає вказане власником житлове приміщення та переїздить за новою адресою?

 У такому випадку власнику житла, що розмістив внутрішньо переміщених осіб, необхідно у день припинення розміщення внутрішньо переміщених осіб або зміни їх кількості звернутися до Центру надання адміністративних послуг виконавчого комітету Феодосіївської сільської ради та подати повідомлення разом з інформацією про зміну переліку осіб, розміщених у житловому приміщенні, із зазначенням можливості у подальшому розміщувати внутрішньо переміщених осіб у такому приміщенні.

 

Чи перевіряють органи місцевого самоврядування факт проживання внутрішньо переміщених осіб за адресами, вказаними у заявах власників житлових приміщень?

Протягом строку розгляду заяви про отримання компенсаційних виплат уповноважені особи виконавчого комітету Феодосіївської сільської ради проводять перевірку наведених у заяві відомостей з відвідуванням місця розміщення внутрішньо переміщених осіб, зокрема з метою перевірки факту такого розміщення, його безоплатності, кількості розміщених осіб та умов їх проживання, документів внутрішньо переміщених осіб.

У разі коли за результатами перевірки встановлено факт наведення у заяві недостовірної інформації, приймається рішення про відмову у виплаті компенсації.

Якою є сума компенсації за розміщення внутрішньо переміщених осіб?

Сума компенсації розраховується виходячи з кількості днів, протягом яких житлове приміщення надавалося для розміщення внутрішньо переміщеної особи (далі – людино-день), з дня розміщення, але не раніше дати взяття на облік внутрішньо переміщеної особи відділом соціального захисту населення Феодосіївської сільської ради.

Під час розрахунку розміру компенсації враховується кількість людино-днів фактичного проживання внутрішньо переміщених осіб за вказаною адресою у звітному місяці.

Чинною редакцією Порядку передбачено, що у період з 1 жовтня 2022 року по 31 березня 2023 року сума компенсації визначається на рівні 30 гривень за кожен людино-день.

Загальна сума компенсації визначається шляхом визначення добутку загальної кількості людино-днів на суму компенсації за кожен людино-день.

 

Хто проводить нарахування та виплату компенсації за розміщення внутрішньо переміщених осіб?

За результатами опрацювання отриманих від власників заяв, відділом соціального захисту населення Феодосіївської сільської ради здійснюється нарахування сум компенсаційних виплат. Вказана інформація надсилається до Київської обласної військової адміністрації.

Отримані дані передаються обласною адміністрацією Товариству Червоного Хреста України для здійснення компенсації за його рахунок.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних