Літня пора без кишкових інфекцій
Серед різних інфекційних захворювань, які зустрічаються у людей, особливе місце належить гострим кишковим інфекційним хворобам. Усі вони відрізняються від інших хвороб тим, що можуть передаватися людині лише єдиним шляхом – фекально-оральним, через рот з брудними руками, з водою або різноманітними харчовими продуктами, забрудненими відповідними збудниками – бактеріальної або вірусної природи. До них належать дизентерія, харчові токсикоінфекції, черевний тиф, паратифи, сальмонельоз, холера, вірусний гепатит А та інші.
Щоб запобігти захворюванням треба дотримуватися наступних рекомендацій:
- особиста гігієна чистоти рук, (особливо перед прийомом їжі);
- приготування страв з продуктів, які не підлягають термічній обробці;
- боротьба з мухами, тарганами, гризунами тощо;
- воду для питних потреб вживати кип’ячену;
- сирі фрукти та овочі після миття проточною водою необхідно обливати окропом;
- вживання молоко лише кип’яченого;
- суворо дотримуватись термінів придатності та умов правильного зберігання швидкопсуючих молочних та м’ясних продуктів харчування;
- столовий та кухонний посуд, обладнання слід мити гарячою проточною водою після кожного приготування їжі, обливати окропом, зберігати в захищеному від мух місці. Витирати рушником не бажано!
- окремо зберігати: сирі продукти, напівфабрикати та готову продукцію, (дотримуватися товарного сусідства всіх харчових продуктів).
Значну роль в розповсюдженні кишкових інфекцій відіграють мухи, які переносять збудників хвороб з нечистот на харчові продукти, тому боротьбу з мухами потрібно проводити постійно всіма доступними методами знищення та недопущення їх до приміщень (москітні сітки, приманки, липкі стрічки тощо).
Більшість групових інфекційних захворювань, отруєнь виникають після проведення масових заходів.
Основними причинами спалахів, переважно є порушення технологічного процесу приготування їжі, умов зберігання харчових продуктів без дотримання належного температурного режиму.
Пам’ятайте! Хворобу краще попередити, ніж лікувати!