Інформаційно-роз’яснювальний матеріал від Головного управління ДПС у Київській області

Дата: 13.03.2024 10:57
Кількість переглядів: 54

Платники, які самостійно відмовились, або яким контролюючі органи не підтвердили статус платника ЄП ІV групи, можуть подати уточнюючий Додаток 3 до Декларації на 2023 рік

Головне управління ДПС у Київській області повідомляє, що Державна податкова служба України, з метою належного адміністрування єдиного податку четвертої групи, листом від 11.03.2024 №6680/7/99-00-04-03-07 повідомила про  особливості декларування ЄП четвертої групи щодо подання Декларації на поточний рік і Додатку 3 (з розрахунком МПЗ), та рекомендувала платникам, які самостійно відмовилися від статусу платника ЄП четвертої групи або платникам, яким не підтверджено статус платника контролюючими органами, задекларувати МПЗ шляхом подання уточнюючого Додатку 3 до Декларації на 2023 рік.

Комунікаційна платформа: kyivobl.ikc@tax.gov.ua 

 

Порядок сплати ПДФО з доходів, одержаних ФО від надання земельної ділянки в оренду іншій ФО, яка не є самозайнятою особою

ГУ ДПС у Київській області нагадує,   що відповідно до п.п. 164.2.5 п. 164.2 ст. 164 ПКУ до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включається дохід від надання майна в лізинг, оренду або суборенду (строкове володіння та/або користування).

Відповідно до п.п.170.1.5 п. 170.1 ст.170 ПКУ, якщо орендар є фізичною особою, яка не є самозайнятою особою, то особою, відповідальною за нарахування та сплату (перерахування) податку до бюджету, є платник податку – орендодавець.

Такий орендодавець самостійно нараховує та сплачує податок на доходи фізичних осіб (18 % від доходу) та військовий збір (1,5 % від доходу) до бюджету протягом 40 календарних днів, після останнього дня такого звітного (податкового) кварталу, а суми отриманого доходу, сплаченого протягом звітного податкового року податку та військового збору відображаються у річній податковій декларації про майновий стан і доходи, яка подається до 01 травня року, наступного за звітним, до контролюючого органу, в якому перебуває на обліку платник податків.

 

Зміни до Податкової декларації з податку на прибуток підприємств

ГУ ДПС у Київській області інформує, що Наказом Міністерства фінансів України від 04.01.2024 №6, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 18.01.2024 за №93/41438 (далі – наказ № 6), внесено та затверджено зміни до форми Податкової декларації з податку на прибуток підприємств (набрали чинності 16 лютого 2024 року).

За оновленою формою платники податку на прибуток Декларацію подаватимуть починаючи зі звітного (податкового) періоду  півріччя 2024 року.

 

Сплата податків в ІКС «Електронний кабінет» - швидко та зручно

ГУ ДПС у Київській області нагадує, що в ІКС «Електронний кабінет» створено електронний сервіс, використання якого надає платникам  можливість доступу в режимі реального часу до даних інтегрованих карток зі сплати податків, зборів та інших платежів. При зверненні до пункту меню «Стан розрахунків з бюджетом» приватної частини Електронного кабінету, після ідентифікації відображається зведена інформація станом на момент звернення, що містить інформацію по кожному виду платежу, зокрема, бюджетний рахунок на поточну дату та надається можливість сплатити податки, збори, платежі за допомогою платіжної карти або за допомогою QR-коду.

Нагадуємо, що робота у приватній частині Електронного кабінету здійснюється з використанням кваліфікованого електронного підпису, отриманого у будь-якого Кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг. Вхід до Електронного кабінету здійснюється за адресою: https://cabinet.tax.gov.ua, а також через офіційний вебпортал ДПС. 

 

 Набули чинності зміни до форми податкової декларації про майновий стан і доходи

ГУ ДПС у Київській області інформує, що наказом Міністерства фінансів України від 23.01.2024 №29 (зареєстровано в Міністерстві юстиції України 07.02.2024 за № 193/41538), із змінами і доповненнями, внесеними наказом Міністерства фінансів України від 14.02.2024 №75 «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 23 січня 2024 року № 29» (зареєстровано в Міністерстві юстиції України 15.02.2024 за № 238/41583), внесено зміни до форми податкової декларації про майновий стан і доходи.

Накази № 29 та № 75 опубліковано в бюлетені «Офіційний вісник України» від 05.03.2024 № 21 і вони набули чинності з дати опублікування, тобто 05.03.2024 року.

 

За січень-лютий 2024 року платники Київщини забезпечили надходження до Державного бюджету на суму 4,8 мільярди гривень.

Про це повідомила в.о. начальника ГУ ДПС у Київській області Юліана Козаченко. За наданою інформацією основними бюджетоформуючими податками державного бюджету є:

податок на додану вартість – 2,2 млрд грн, (що на 44% більше за показник 2023 року);

податок на доходи фізичних осіб – 1,9 млрд грн, в тому числі до спеціального фонду – 997,9 млн грн (що на 16% більше ніж фактичні надходження за 2023 рік у приведених умовах);

податок на прибуток підприємств – 335,0 млн грн (що на 46% більше за показник 2023 року);

військовий збір – 240,4 млн грн, (на 26% більше за показник 2023 року).

“Особливо актуальною є своєчасна сплата податків у складний час війни – кошти потрібні для фінансування оборони країни та оборонного комплексу. Дякуємо кожному платнику за своєчасну сплату відповідних податків і зборів”, - зазначила Юліана Козаченко.

Більше інформації читайте тут  https://kyivobl.tax.gov.ua/

Залишаємось на зв’язку:

Контакти гарячих ліній https://kyivobl.tax.gov.ua/kontakti/

Комунікаційна платформа: kyivobl.ikc@tax.gov.ua

Підписатись на сторінку Фейсбук ГУ ДПС у Київській області https://www.facebook.com/tax.kyiv.oblast

Приєднатись до офіційного каналу ДПС у Телеграм: t.me/tax_gov_ua

Повідомити про порушення податкового законодавства можна за допомогою чат-бота «StopViolationBot»

ГУ ДПС у Київській області

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних