Інформаційно - роз'яснювальні матеріали від Головного управління ДПС у Київській області

Дата: 03.04.2024 21:42
Кількість переглядів: 37

За І квартал 2024 року платники пристоличного регіону спрямували до зведеного бюджету більше 14,1 млрд грн податків, зборів та платежів.

Про це повідомила в.о. начальника ГУ ДПС у Київській області Юліана Козаченко. Зокрема, зазначається, що до Державного бюджету за січень-березень сплачено 8,0 млрд грн. Місцеві бюджети, у свою чергу, отримали майже 6,1 млрд грн. Надходження Єдиного внеску складають 5,0 млрд грн.

“Дякуємо кожному платнику за своєчасну сплату податків, адже здатність держави задовольнити нагальні потреби Збройних та суспільства залежить від сумлінності кожного громадянина та представника бізнес спільноти. Ми сподіваємось, що тенденція до добровільності сплати податків зростатиме і у подальшому, що, у свою чергу, веде до стабільності наповнення як державного, так і місцевих бюджетів”, - підкреслила Юліана Козаченко.

Більше інформації читайте тут https://kyivobl.tax.gov.ua/

Залишаємось на зв’язку:

Контакти гарячих ліній https://kyivobl.tax.gov.ua/kontakti/

Комунікаційна платформа: kyivobl.ikc@tax.gov.ua

Підписатись на сторінку Фейсбук ГУ ДПС у Київській області https://www.facebook.com/tax.kyiv.oblast

Приєднатись до офіційного каналу ДПС у Телеграм: t.me/tax_gov_ua

Повідомити про порушення податкового законодавства можна за допомогою чат-бота «StopViolationBot»

ГУ ДПС у Київській області

 

Якщо податковий агент податок на доходи фізичних осіб утримав,  але не перерахував до бюджету,  то ФО не має права

 на податкову знижку

ГУ ДПС у Київській області звертає увагу, що відповідно до ст.78 Бюджетного кодексу України від 08.07.2010  № 2456-VI та Порядку інформаційної взаємодії Державної податкової служби України, її територіальних органів, Державної казначейської служби України, її територіальних органів, місцевих фінансових органів у процесі повернення (перерахування) платникам податків помилково та/або надміру сплачених сум грошових зобов’язань та пені, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 11.02.2019 №60, поверненню з бюджету підлягають помилково та/або надміру сплачені суми грошових зобов’язань.
Відповідно до п. 43.6 ст. 43 ПКУ, повернення помилково та/або надміру сплачених грошових зобов’язань платникам податків здійснюється з бюджету, у який такі кошти були зараховані, або з єдиного рахунку.

Для розрахунку сум ПДФО, які підлягають поверненню платнику податку з бюджету в зв’язку з реалізацією права на податкову знижку, застосовується сума сплаченого, тобто зарахованого до відповідного бюджету ПДФО, а не нарахованого (утриманого) податковим агентом.

Отже, якщо податковий агент утримав, але не перерахував ПДФО до бюджету, то ФО не має права на податкову знижку.

 

Легальне працевлаштування - впевненість у завтрашньому дні

ГУ ДПС у Київській області нагадує, що незадекларована праця сприяє недоброчесній конкуренції стосовно тих СГ, які в повній мірі виконують свої зобов’язання щодо сплати податків, охорони праці та соціального забезпечення працівників.

Оформлені належним чином трудові відносини з найманими працівниками, сплата у повній мірі податків та єдиного внеску на загальнообовʼязкове державне соціальне страхування із заробітної плати працівників -  це гарантований розвиток економіки та покращення інвестиційного клімату, зростання рівня соціальних гарантій для населення.

Легальне працевлаштування забезпечує працівникам впевненість у завтрашньому дні та створює можливості для  реалізації їх здібностей, мотивує до удосконалення навиків виконуваної роботи, стимулює продуктивний та творчий підхід до праці.

Водночас, неофіційно працевлаштована особа  ризикує  залишитися без права на отримання соціальних пільг і гарантованих державою виплат, а роботодавець ризикує отримати штрафні санкції.

Шановні громадяни, звертайтеся до контролюючих органів та повідомляйте про проблеми, пов’язані з застосуванням трудового законодавства!

 

 

Критерії розподілу ПП на великі, середні та малі підприємства для визначення обов’язку подання податкової звітності в електронній формі

ГУ ДПС у Київській області звертає увагу, що при визначенні обов’язку подання платниками податків податкової звітності до контролюючого органу в електронній формі, застосовуються критерії, визначені частиною другою ст. 2 ЗУ від 16.07.1999 №996-XIV «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні». Платники податків, що належать до великих та середніх підприємств, подають податкові декларації контролюючому органу в електронній формі з дотриманням вимог законів України «Про електронні документи та електронний документообіг» та «Про електронну ідентифікацію та електронні довірчі послуги».

Податкова звітність з податку на додану вартість подається в електронній формі контролюючому органу всіма платниками цього податку.

Більше інформації читайте тут.

 

Як подати пояснення до таблиці даних платника ПДВ

Пунктом 12 Порядку зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, затвердженого постановою Кабміну від 11.12. 2019 №1165 «Про затвердження порядків з питань зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних» (далі – Порядок зупинення) передбачено право платник податку подати до ДПС таблицю даних платника податку на додану вартість (далі – Таблиця) за встановленою формою.

Таблиця подається з поясненням, в якому зазначається вид діяльності, з посиланням на податкову та іншу звітність платника податку (п. 14 Порядку зупинення).
 

Рентні платежі, які необхідно сплачувати СГ за видобуті обсяги підземних вод (прісної або мінеральної)

ГУ ДПС у Київській області інформує, що платниками рентної плати за користування надрами для видобування корисних копалин в частині видобування підземних вод є СГ, у тому числі громадяни України, іноземці та особи без громадянства, зареєстровані відповідно до закону як підприємці, які набули права користування об’єктом (ділянкою) надр на підставі отриманих спеціальних дозволів на користування надрами (далі – спеціальний дозвіл) в межах конкретних ділянок надр з метою провадження господарської діяльності з видобування корисних копалин, у тому числі під час геологічного вивчення (або геологічного вивчення з подальшою дослідно-промисловою розробкою) в межах зазначених у таких спеціальних дозволах об’єктах (ділянках) надр - п.п. 252.1.1 п. 252.1 ст. 252 ПКУ.

Також платниками рентної плати за користування надрами для видобування корисних копалин є землевласники та землекористувачі, крім СГ, які відповідно до законодавства відносяться до фермерських господарств, що провадять господарську діяльність з видобування підземних вод на підставі дозволів на спеціальне водокористування - п.п. 252.1.4 п. 252.1 ст. 252 ПКУ.

 

Підвищення мінімальної заробітної плати з 01 квітня: Вплив на податки

Головне управління ДПС у Київській області інформує, що у 2024 році Законом України «Про Державний бюджет України на 2024 рік» передбачено такі розміри мінімальної заробітної плати:

у місячному розмірі: з 01 січня - 7100 грн, з 01 квітня - 8000 грн;

у погодинному розмірі: з 01 січня - 42,6 грн, з 01 квітня - 48 грн.

Податки з мінімальної зарплати з 01 квітня 2024 становитимуть:

Посадовий оклад - 8000 грн.

ПДФО - 8000 х 18% = 1440 грн.

ВЗ - 8000 х 1,5% = 120 грн.

ЄСВ - 8000 х 22% = 1760 грн.

Отже, при посадовому окладі (ставці) працівника у розмірі 8000 грн. утримання складуть: 1560 грн. (ПДФО 1440 + ВЗ 120). 

До виплати працівнику: 6440 грн/місяць (8000 – (1440 + 120)).

Сума нарахованого роботодавцем ЄСВ - 1760 грн

 

Також показник мінімальної заробітної плати вплине на розмір ЄСВ для ФОП, який підвищиться з 1562 грн. до 1760 грн.  з 01 квітня 2024 року.

Максимальна база нарахування ЄСВ становить 15 розмірів мінімальної заробітної плати, тож, у 2024 році вона складе:

січень - березень: 106500 грн. (15 х 7100);

квітень - грудень: 120000 грн. (15 х 8000).

Максимальна сума ЄСВ, яку сплачує ФОП, складатиме з 01 квітня 2024 року - 26 400 грн (8000 х 15 х 22%).

 

Нові довідники пільг

Головне управління ДПС у Київській області інформує, що ДПС  оприлюднила нові довідники пільг станом на 27.03.2024 року, а саме:

- Довідник № 123/1 податкових пільг, що є втратами доходів бюджету;

- Довідник № 123/2 інших податкових пільг.

У Довідниках наведено перелік пільг із зазначенням кодів і термінів дії, зокрема, з податку на прибуток підприємств, податку на додану вартість, з плати за землю, з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки,  акцизного податку,  місцевих податків та зборів.

Нагадуємо, що облік сум податкових пільг, отриманих суб’єктами господарювання, здійснюється контролюючими органами на підставі інформації, наявної в поданих такими суб’єктами господарювання податкових деклараціях.

 

Зміна виду господарської діяльності: Протягом якого терміну ФОП – платник ЄП третьої групи має подати заяву про внесення змін до реєстру

ГУ ДПС у Київській області інформує, що відповідно до п. 299.7  ст.299 ПКУ, до реєстру платників єдиного податку вносяться такі відомості про платника ЄП:

  • П.І.П. фізичної особи – підприємця, реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія (за наявності) та номер паспорта (для ФО, які через свої релігійні переконання в установленому порядку відмовилися від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків і мають відповідну відмітку у паспорті);
  • податкова адреса суб’єкта господарювання;
  • місце провадження господарської діяльності (крім платників ЄП третьої групи – електронних резидентів (е-резидентів);
  • ставка ЄП та група платника податку;
  • дата (період) обрання або переходу на спрощену систему оподаткування;
  • дата реєстрації;
  • види господарської діяльності (крім платників ЄП третьої групи – електронних резидентів (е-резидентів);
  • дата анулювання реєстрації.

Платники єдиного податку у разі зміни відомостей, внесених до реєстру платників єдиного податку, мають надати заяву, до якої, зокрема включаються відомості про зміну видів господарської діяльності.

У разі зміни податкової адреси СГ, місця провадження господарської діяльності заява подається платниками ЄП третьої групи не пізніше останнього дня кварталу, в якому відбулися такі зміни.

Для забезпечення відображення у реєстрі платників ЄП достовірної інформації про види господарської діяльності, ФОП – платник ЄП третьої групи у разі зміни видів господарської діяльності протягом податкового (звітного) періоду повинна подати заяву про внесення змін до реєстру платників ЄП не пізніше останнього дня кварталу, в якому відбулися такі зміни.

 

 

 

Своєчасна сплата єдиного внеску забезпечує соціальний захист громадян

ГУ ДПС у Київській області нагадує, що законодавством, яке регулює порядок нарахування, обчислення і сплати єдиного внеску, не передбачено розстрочення та відстрочення заборгованості зі сплати єдиного внеску.

У разі несвоєчасної або не в повному обсязі сплати єдиного внеску до платника застосовуються фінансові санкції, передбачені Законом України від 08.07.2010 № 2464, а посадові особи, що винні в порушенні законодавства про збір та облік єдиного внеску, несуть дисциплінарну, адміністративну, цивільно-правову або кримінальну відповідальність (частина одинадцята ст. 9 Закону № 2464). 

Податкова служба Київщини наголошує, що право громадян на соціальний захист: державні соціальні гарантії на випадок безробіття, нещасних випадків на виробництві, професійних захворювань, пенсійне забезпечення та інші соціальні виплати, фінансуються за рахунок коштів сплаченого єдиного соціального внеску.

Головне управління ДПС у Київській області звертається до платників з проханням своєчасно сплачувати єдиний внесок, та, піклуючись про власний  добробут та соціальний захист, дбати також про соціальні гарантії для найманих працівників, що особливо значимо в складний  воєнний час.

Інформація про реквізити банківських рахунків для сплати податків і зборів розміщена на субсайті Головного управління ДПС у Київській області вебпорталу ДПС у рубриці «Рахунки для сплати платежів» за посиланням https://kyivobl.tax.gov.ua/rahunki-dlya-splati-platejiv.

 

Подання таблиці даних платники податків

ГУ ДПС у Київській області інформує, що відповідно до п.14

«Порядку зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних» затвердженого ПКМУ від 11.12.2019 № 1165, таблиця даних платника податку подається з поясненням, в якому зазначається вид діяльності, з посиланням на податкову та іншу звітність.

Крім пояснень, платники мають можливість надавати копії документів для підтвердження достовірної інформації, зазначеної в таблиці даних.

Зокрема, проте не виключно, платники надають інформацію про основні засоби, які використовуються у виробничій діяльності, джерела їх походження,  документальне підтвердження придбання/оренди, тощо.

У разі отримання попередньої оплати за товари, постачання яких ще не відбулося, платник має право навести у таблиці даних платника податку інформацію щодо товарів стосовно яких вона отримана.

Більше інформації читайте тут.

Залишаємось на зв’язку:

Комунікаційна платформа: kyivobl.ikc@tax.gov.ua 

Підписатись на сторінку Фейсбук ГУ ДПС у Київській області https://www.facebook.com/tax.kyiv.oblast

ГУ ДПС у Київській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних